Wróć na: 2013

Zupa dyniowa dla dzieci - przepis

(+) Dodaj komentarz

Napisane 21.10.2013 przez

Złota polska jesień to prześliczna pora roku, warto więc zaprosić ją do domu – najlepiej niech zagości na stole naszego maluszka. Proponujemy smakowitą zupę dyniową, którą zajadać się może cała rodzina. Dynia bowiem nie tylko jest zdrowa (zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu działającego antynowotworowo i przeciwstarzeniowo), lecz także sycąca i słodka w smaku, co na pewno spodoba się dzieciom.

Mądra Mama ma swój wypróbowany przepis:

Składniki:

  • 1 dynia (ok. 1,5 – 2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku (jeśli dziecku zwykle nie dodajemy czosnku do jedzenia to można pominąć)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 litr bulionu warzywnego lub rosołku

 

Instrukcja gotowania:

Dynię umyć pod ciepłą bieżącą wodą, podzielić na ćwiartki i następnie obrać ze skóry i usunąć miękki środek z pestkami. Pokroić dynię na kawałki. Następnie cebulę obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, dynię oraz czosnek. Podsmażać na średnim ogniu około 10 min stale mieszając aby się nie przyrumieniło. Następnie zalać całość bulionem i gotować ok. 15 min. Zmiksować i voila! Gotowe do podania :)

Dodatki:

  • jeśli nie lubicie słodkiego smaku dyni można dodać troszkę chili w proszku
  • można podawać z grzankami z chleba


Propozycja podania na zdjęciu obok uwzględnia zastawę stołową „Pszczółka” firmy Skip – Hop. Łyżka ma idealny kształ i rozmiar dla dzieci.





Amatorom horrorów przypominamy o możliwości wykorzystania skorupy dyni na halloweenowego stwora :)

Dodaj komentarz

Autor*

Wpis*
Skomentuj

Kategorie


Archiwum wpisów