Risotto verde dla najmłodszych
Napisane 12.07.2015 przez Karolina Korbiel
Risotto verde dla najmłodszych
Składniki na 3 spore porcje:
- 30 g ryżu (dla młodszych niemowląt ryz biały, dla starszych - brązowy)
- 125 g młodych ziemniaków
- 50 g mrożonego szpinaku
- 50 g mrożonej mini marchewki
- 50 g mrożonego groszku
- 50 g obranej cukinii
- ząbek czosnku
- listki świeżej kolendry
- świeży koperek
- łyżeczka masła
Dodatkowo na 1 porcję:
- jajko ugotowane na twardo
- 10 g mięsa
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy ryż, dolewamy 90ml wody. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3.
Gotujemy. Jeśli używamy brązowego ryżu, musimy załączyć gotowanie dwa razy - ryż brązowy potrzebuje więcej czasu, aby się ugotować. Używając ryżu białego dla młodszych niemowląt, wystarczy ugotować ryż jeden raz.
Ziemniaka i cukinię kroimy w kostkę.
Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku oraz świeżą kolendrę na przyprawy. Wody z gotowania nie odlewamy. Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i kolendrę. Blendujemy warzywa. Dodajemy łyżeczkę masła. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy przegotowaną wodę.
Zgodnie z zaleceniami pediatry możemy do risotto dodać jajko. Dla młodszych niemowląt używamy tylko żółtko (lub pół żółtka). Dla starszych niemowląt rozdrabniamy widelcem całe jajko. Zamiast jajka możemy dodać porcję mięska.
Młodszym dzieciom ryż wrzucamy razem z warzywami i blendujemy. Starszym niemowlętom ryżu nie miksujemy.
Na miseczkę nakładamy jajko, ryż i sos. Posypujemy świeżym koperkiem.
Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba
Przepis przygotowała Magdalena M.
Kategorie
Archiwum wpisów