Zielony koktail - przepis
Napisane 21.06.2017 przez Karolina Korbiel
Zielony koktail
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 banan
- 3 garście jarmużu (ok. 100-150 g)
- 400 - 500 ml kefiru / maślanki / zsiadłego mleka (uwaga ! Bez mleka w proszku i zbędnych dodatków).
Wykonanie jest dziecinnie proste ;)
1. Banana obieramy, kroimy i wrzucamy do dzbana blendera.
2. Jarmuż (kupiony już umyty lub myjemy) dodajemy do banana.
3. Całość zalewamy kefirem i miksujemy do rozdrobnienia kawałków i uzyskania pięknej, zielonej barwy ;)
4. Spożywamy na zdrowie :)
Koktajl ten mój 4-o letni syn uwielbia od dawna
Aktualnie jest w stanie przygotować go sam - oczywiście pod czujnym okiem mamy :) Atutem koktajlu jest też dowolność smakowo-składnikowa, jaką pozostawia: jarmuż można wymienić na młody szpinak, roszponkę czy inna zieleninę, banan - na mango czy ananas a kefir na dowolny fermentowany napój mleczny lub chociażby wodę :) No i saszetki do takiego koktajlu sprawdziłyby się IDEALNIE ;)
Smacznego :)
pozdrawiam
Aleksandra POLA
Kategorie
Archiwum wpisów