Zupa jarzynowa z kaszą bulgur
Napisane 21.05.2015 przez Karolina Korbiel
Zupka jarzynowa z kaszą bulgur z vermicelli
Składniki:
- 40 g kaszy bulgur z vermicelli
- 100 g mrożonej mini marchewki
- 50 g mrożonej fasolki szparagowej
- 50 g mrożonego kalafiora
- ząbek czosnku
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego i kolendry
-
łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę bulgur z makaronem vermicelli gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy 40g kaszy i dolewamy wodę tak, aby przykryła kaszę. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3. Gotujemy.
Gotujemy warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika oprócz mrożonych warzyw dodajemy obrany czosnek oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek pieprzu kolorowego i kolendry. Wody z gotowania nie odlewamy.
Do pojemnika Babycook (razem z płynek pozostałym po gotowaniu) wsypujemy warzywa, ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek i kaszę bulgur i blendujemy ponownie do konsystencji jaką chcemy otrzymać, dopasowanej do wieku dziecka. Kasza i makaron są mięciutkie, wiec starszemu niemowlęciu nie musimy robić papki. Jeśli jest taka potrzeba, rozrzedzamy zupkę dodając przegotowaną wodę.
Z podanych składników otrzymamy dwie lub trzy porcje (w zależności od możliwości naszego maleństwa). Na drugi dzień dla urozmaicenia do zupki dodaję ugotowane żółtko lub 10g mięska (używam gotowego mięska z indyka lub kurczaka Gerber).
Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba
Przepis został przygotowany przez Magdę M.
Kategorie
Archiwum wpisów
Sylwia30
2018-07-16