Moussaka dla najmłodszych
Napisane 04.07.2015 przez Karolina Korbiel
Moussaka dla najmłodszych
Składniki na 2 duże porcje:
- 40 g makaronu pełnoziarnistego "rurki"
- 125 g młodych ziemniaków
- 80 g bakłażana
- 50 g młodej marchewki
- 30 g papryki czerwonej
- 90 g pomidora
- ząbek czosnku
- listki świeżej bazylii
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
-
łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażana obieramy, kroimy w plastry i układamy na miseczkę. Solimy (użyłam różowej soli himalajskiej) i odkładamy na pół godziny.
Ziemniaka i marchewkę kroimy na małe kawałki. Makaron pełnoziarnisty gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do
pojemnika wsypujemy makaron, dolewamy 100ml wody i kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3. Gotujemy. Po tym czasie makaron będzie mięciutki, a w pojemniku z makaronem zostanie troszkę wody, którą możemy potem dolać do sosu.
Bakłażana opłukujemy z soli. Gotujemy wszystkie warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika dodajemy ząbek czosnku, bazylię oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Wody z gotowania nie odlewamy.
Po ugotowaniu warzyw, z pomidora i papryki ściągamy skórkę - łatwo odejdzie. Do pojemnika Babycook (razem z płynem pozostałym po gotowaniu) wsypujemy wszystkie warzywa i bazylię. Ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dolewamy wodę pozostałą po ugotowaniu makaronu.
Makaron rozdrabniamy widelcem (dla młodszego dziecka możemy zmiksować razem z sosem). Na miseczkę nakładamy porcję makaronu i porcję sosu.
Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba
Przepis został przygotowany przez Magdę M.
Kategorie
Archiwum wpisów