Wróć na: Wszystkie

Racuszki z cukini - przepis

(+) Dodaj komentarz

Napisane 08.11.2013 przez

Dzieci w pewnym wieku (każdy rodzic dobrze wie w jakim), nabierają ogromnej potrzeby samodzielności, a słowo "siam"/"siama" pada z ich ust setki razy dziennie. I bardzo dobrze! Im wcześniej maluch nauczy się samodzielności, tym mniej roboty dla rodziców i opiekunów.

Można zacząć od nauki spożywania pokarmów. Aby jednak pierwsze próby nie zakończyły się porządkową katastrofą, proponujemy zacząć od pokarmów stałych. Polecamy na przykład pyszne i zdrowe racuszki z cukini. Przypominamy, że cukinia jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP i karoten, czyli prowitaminy dla witaminy A.Ponadto jest również źródłem cennych minerałów i nie kumuluje metali ciężkich.

A oto przepis Mądrej Mamy na cukiniowe racuszki:

1 mała cukinia
1 jajko
dwie łyżki mąki
mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju lub klarowanego masła


Cukinię dobrze umyć pod bieżącą wodą, odkroić końcówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oddzielić białko od żółtka i ubić na sztywno pianę dodając szczyptę soli. Następnie do utartej cukinii dodać roztarty ząbek czosnku, żółtko, mąkę i wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę  i delikatnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać dobrze tłuszcz, nałożyć łyżką masę formując niewielkie racuszki. Smażyć na średnim ogniu ok 2-3 min z każdej strony. Następnie wyjąć racuszki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Można dodać ketchup – pyszne :)

Dodaj komentarz

Autor*

Wpis*
Skomentuj

Kategorie


Archiwum wpisów