Wróć na: Wszystkie

Batoniki owsiane - przepis

(+) Dodaj komentarz

Napisane 20.06.2017 przez

Batoniki owsiane
 


Składniki:

  • 240 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g ksylitolu (lub cukru kokosowego lub brązowego)
  • 120 ml syropu klonowego
  • 115 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 45 g pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 60 g kropelek czekoladowych (chocolate chips)

Zamiast czekolady można użyć suszonej żurawiny. Poeksperymentuj z różnymi dodatkami: orzechy, pestki słonecznika.
Aby zrobbić puree z dyni, obierz i ugotuj dynię w Babycook. Zmiksuj na gładką masę. Ostudź.

Wymieszaj płatki owsiane, cynamon i sól.
W drugiej misce wymieszaj ksylitol z syropem klonowym. Dodaj ostudzone puree z dyni i jajko. Dobrze wymieszaj. Przelej do do suchych składników i wymieszaj. Dodaj pestki dyni, czekoladę lub żurawinę.
 



Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20cm x 20cm). Piecz 20minut w 175°.





Gdy ciasto ostygnie, przełóż do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrój na batoniki.



Batoniki możesz przechowywać ok. 2 tygodnie w zamkniętym pojemniku.



Magda
 
www.mojetakzwanezycie.wordpress.com

Dodaj komentarz

Autor*

Wpis*
Skomentuj

Kategorie


Archiwum wpisów