Batoniki owsiane - przepis
Napisane 20.06.2017 przez Karolina Korbiel
Batoniki owsiane
Składniki:
- 240 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g ksylitolu (lub cukru kokosowego lub brązowego)
- 120 ml syropu klonowego
- 115 g puree z dyni
- 1 jajko
- 45 g pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 60 g kropelek czekoladowych (chocolate chips)
Zamiast czekolady można użyć suszonej żurawiny. Poeksperymentuj z różnymi dodatkami: orzechy, pestki słonecznika.
Aby zrobbić puree z dyni, obierz i ugotuj dynię w Babycook. Zmiksuj na gładką masę. Ostudź.
Wymieszaj płatki owsiane, cynamon i sól.
W drugiej misce wymieszaj ksylitol z syropem klonowym. Dodaj ostudzone puree z dyni i jajko. Dobrze wymieszaj. Przelej do do suchych składników i wymieszaj. Dodaj pestki dyni, czekoladę lub żurawinę.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20cm x 20cm). Piecz 20minut w 175°.
Gdy ciasto ostygnie, przełóż do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrój na batoniki.
Batoniki możesz przechowywać ok. 2 tygodnie w zamkniętym pojemniku.
Magda
www.mojetakzwanezycie.wordpress.com
Kategorie
Archiwum wpisów