Wróć na: Zdrowe gotowanie z BEABA

Zupa jarzynowa z kaszą bulgur

(1) Dodaj komentarz

Napisane 21.05.2015 przez

Zupka jarzynowa z kaszą bulgur z vermicelli

Składniki:

  • 40 g kaszy bulgur z vermicelli
  • 100 g mrożonej mini marchewki
  • 50 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 50 g mrożonego kalafiora
  • ząbek czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego i kolendry
  • łyżeczka oliwy z oliwek
     



Przygotowanie:

Kaszę bulgur z makaronem vermicelli gotujemy w pojemniku Babycook pasta rice cooker. Do pojemnika wsypujemy 40g kaszy i dolewamy wodę tak, aby przykryła kaszę. Nie solimy. Do Babycook wlewamy wodę - poziom 3. Gotujemy.



Gotujemy warzywa w Babycook - poziom wody 3. Do pojemnika oprócz mrożonych warzyw dodajemy obrany czosnek oraz pojemniczek na przyprawy, do którego wkładamy kilka ziarenek pieprzu kolorowego i kolendry. Wody z gotowania nie odlewamy.



Do pojemnika Babycook (razem z płynek pozostałym po gotowaniu) wsypujemy warzywa, ziarenka przypraw wyrzucamy. Blendujemy warzywa. Dodajemy oliwę z oliwek i kaszę bulgur i blendujemy ponownie do konsystencji jaką chcemy otrzymać, dopasowanej do wieku dziecka. Kasza i makaron są mięciutkie, wiec starszemu niemowlęciu nie musimy robić papki. Jeśli jest taka potrzeba, rozrzedzamy zupkę dodając przegotowaną wodę.
 



Z podanych składników otrzymamy dwie lub trzy porcje (w zależności od możliwości naszego maleństwa). Na drugi dzień dla urozmaicenia do zupki dodaję ugotowane żółtko lub 10g mięska (używam gotowego mięska z indyka lub kurczaka Gerber).




Przepis został przygotowany przy pomocy urządzenia do gotowania na parze Babycook firmy Beaba


Przepis został przygotowany przez Magdę M.
 

Sylwia30

2018-07-16

Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

    Dodaj komentarz

    Autor*

    Wpis*
    Skomentuj

    Kategorie


    Archiwum wpisów